Skip to main content

Hollandse zuinigheid

07 October 2010


De batterijen in het keyboard van mijn iMac waren volgens mijn iMac al aan vervanging toe toen ik ze er voor mijn gevoel nog maar net in had gedaan. Dus ik zag die melding wel af en toe langs komen, maar dacht: het moet nog maar even, hoor. En zo werkte ik vrolijk door.

Tot ik gisteren, om mijn prachtige iMac te beschermen tegen twee tienerdochters die op allerlei dubieuze sites proefpakketjes nagellak, lippenstift en parfum proberen aan te vragen, mijn beheerders wachtwoord wilde wijzigen.

Tijdens het wijzigen kreeg ik een foutmelding, en wat er ook gebeurd is, hierna werkte mijn oude wachtwoord, mijn nieuwe wachtwoord en allerlei andere toets-combinaties die ik ook probeerde, niet meer. Geen toegang meer tot mijn iMac! Help!

Gelukkig was ik nog ingelogd. Snel zoeken op internet, en daaruit leerde ik dat ik met de installatie DVD mijn beheerders wachtwoord weer kon wijzigen. Kwestie van DVD erin, opnieuw opstarten en de "C" toets tijdens opstarten ingedrukt houden zodat de computer vanaf DVD gaat opstarten.

Zo gezegd zo gedaan.

Natuurlijk werd er helemaal niet vanaf installatie DVD opgestart. En kwam ik niet verder dan het schermpje: voer wachtwoord in. Argggch! Gelukkig had ik nog een Snow Leopard DVD van mijn MacBookPro liggen. Die maar eens proberen. Helaas, hetzelfde resultaat.

keyboardZou het aan die batterijen liggen? Snel vervangen maar... Maar helaas, nog steeds kon ik niet met de "c" ingedrukt opstarten vanaf DVD.

Ik werd al wanhopig, want normaal opstarten gaf me een inlogscherm en daarvan wist ik het wachtwoord dus niet meer. Na wat paniekaanvallen en zweetdruppels bleek ik plotseling weer ingelogd te zijn, vraag me niet hoe, maar oh, wat was ik blij. Nu er niet meer uit! Ik heb AppleCare, dus bellen. Er is vast wel ergens een achterdeur.

Ik kreeg een hele aardige meneer aan de lijn. En we bleven aardig tegen elkaar, wel anderhalf uur lang. :-(

Na het hele verhaal te hebben uitgelegd en bevestigd te hebben dat ik nieuwe batterijen in mijn toetsenbord had zitten, moesten we natuurlijk eerst weer met de "C" ingedrukt proberen op te starten. Beide DVD's geprobeerd, de originele van de iMac, en de SnowLeopard. Natuurlijk werkte dat niet. Zijn de DVD's beschadigd dan? Ja, er zitten wel krasjes op. Heb je hem al eens eerder gebruikt? Nou, die iMac installatie DVD niet, die heb ik net open gemaakt. Zou de DVD-speler de boel beschadigen? Daar werd wel voor gevreesd.

Maar wat raar, de DVD werd wel gelezen als ik was ingelogd. Hmm. Dan het opstartcommando vanaf DVD gegeven vanuit Systeemvoorkeuren / Opstartschijf. Gelukkig. Ik kon het beheerders wachtwoord aanpassen. Wat een opluchting.

De helpdesk medewerker concludeerde nu dat de commando's van het toetsenbord niet werden herkend, en we controleerden de blue tooth verbinding, hebben hem opnieuw opgebouwd, hebben er 1 apparaat uitgegooid maar dat was helaas de muis, en toen weer aangemaakt, toen bleek de iMac ineens vanaf DVD te gaan opstarten terwijl het niet de bedoeling was, de eject-knop werkte niet, maar met de muis ingedrukt werpt-ie ook de DVD er weer uit.... al met al een heel gedoe. Uiteindelijk de keyboard plist verwijderd en opnieuw laten aanmaken. Nog een keer testen, en ja hoor, ook opstarten vanaf DVD met de "C" toets ingedrukt houden werkte weer.

Wat hebben we geleerd?

  • Opstarten vanaf DVD kun je ook doen vanuit Systeemvoorkeuren / Opstartschijf. Handig, als de "c" optie niet werkt....
  • Een DVD uitwerpen kan geforceerd worden door de linkermuis knop ingedrukt te houden terwijl je opstart...
  • beheerders wachtwoorden kun je via de installatie DVD aanpassen...
  • misschien handig om twee beheerders op je computer aan te maken... verloren wachtwoorden kun je dan via de andere beheerder nog herstellen...
  • maar bovenal: als all-mighty Apple-goeroe Steve Jobs adviseert de batterijen te vervangen DAT OOK GELIJK  DOEN!!!!

 

en als zuinige hollander stop je dan de nog niet geheel lege batterijen gewoon in je weegschaal....


Gerelateerde links

Onderwerp

Tag

Hits

1144